80-90-luvut

1980- ja 1990-luku

Leif Bagge / Yrjö Villanen

80-luvulla toiminta oli hyvin vilkasta. Seurassa oli Jari Uotila niminen nuori juudoka, joka oli luonnonlahjakkuus. Hän menestyi vallan erinomaisesti kilpailuissa. Porvoolaisten aktiivinen toiminta toi 80-luvulla Suomeen myös kaksi aivan uutta lajia: kyudon, perinteisen japanilaisen jousiammunnan v. 1984 sekä kendon, japanilaisen miekkailun v. 1986. Molemmissa tapauksissa Porvoolaisseura oli isäntänä ja Feliks F. Hoff Saksan Hampurista vetäjänä. Nämä kaksi lajia ovat sittemmin muodostaneet omat kuvionsa liittoinen ja jäsenseuroineen, jotka ovat levittäytyneet ympäri koko Suomea ja menestyneet hyvin.

benkku (45 kB)
Bengt Höglund, ukena Jari Uotila.
aikido (19 kB)
Aikidon vyökoe.
logo2 (4 kB)
Porvoon Judon merkki 80-luvun alussa.

Kerran judoharjoituksiin tuli Mari-niminen nainen, joka kysyi, onko Porvoossa aikidoa. Leif vastasi, ettei vielä, mutta kohta on. Huhtikuussa 1983 järjestettiin aikidonäytös ja sen seurauksena myös kurssi. Syyskuussa suorittivat kurssilaiset 5.kyun graduoinnin. Mari, jolla oli 2.kyu aikidossa opiskeli hierojaksi Haikkossa ja veti aikidoa judoseuran tatamilla opiskeluaikansa, hierojakurssi kesti 9 kuukautta.

Porvoolaisaikidokoiden onneksi seuraavallekin hierojakurssille tuli aikidoka (3.kyu) ja hänenkin jälkeen vielä yksi aikidoka (niinikään 3.kyu), jotka vetivät harjoituksia. Heidän jälkeen ei ollutkaan vetäjiä, joten aikido-toiminta Porvoossa hiipui.

Puheenjohtajan kyllästyttyä seuran pitkähköön nimeen Porvoon Judo ry – Borgå judos rf. seura vaihtoi vuoden 1983 lopussa nimekseen nykyisen japaninkielisen Shirokawan, joka tarkoittaa suomennettuna linnan jokea (Shiro=linna=borg; kawa=joki=å). Kaupungin kupeessa, Porvoonjoen alajuoksulla on vielä jäljet paikalla aikoinaan sijainneesta linnasta.

Edelleen leireiltiin ja järjestettiin itsekin alueleirejä, valmentajina olivat mm. Hiroyasu Tanayama, Ritva Lumio ja Erkki Nupponen. Vuonna 1987 puheenjohtajuus siirtyi Anssi Mannerille. Myös valmennusrinkiin saatiin uutta verta ja Leif Bagge saattoi keskittyä kyudon juurruttamiseen Suomen maaperälle.

1990-luvulla toiminta vilkastui entisestään Anssi Mannerin johdolla. Osallistuttiin nuorten SM-kisoihin ja kilpailtiin yleensäkin kohtalaisen ahkerasti. Omia kisoja ja leirejä järjestettiin ahkerasti. Shirokawa järjesti vuoden viimeisen alueleirin vuosina 1991, 1992, 1993, 1994 ja 1996. Vuonna 1992 päävalmentajana oli Juha "Pupu" Salonen. Vuonna 1994 päävalmentaja saatiin Japanista ja vuonna 1996 Virosta.