70-luku

Ensimmäinen vuosikymmen

Leif Bagge, muutama tarkennus: Sandy Nyman

13. toukokuuta 1971 pidettiin kokous, jossa päätettiin perustaa judoseura nimeltä Porvoon Judo - Borgå Judo. Kokouksessa oli läsnä 11 henkilöä Ralf Hildénin johdolla. Erilaisten alkuvaikeuksien vuoksi seura perustettiin virallisesti vasta 28.12.1971 Ralf Hildénin, Bo Träskelinin ja Bertel Baggen toimesta. Kaksi jälkimmäistä eivät ole harrastaneet judoa.

 

eka logo (8 kB)
Porvoon Judon logo 70-luvun alkupuolelta.
ralf ja ray (139 kB)
Torina Ralf Hildén ja ukena Ray Johansson.
nymanin veljekset (196 kB)
Sandy ja Anssi Nyman.
graduointi77 (103 kB)
Seppo Viira graduoi.

Ensimmäinen peruskurssi aloitettiin syksyllä 1971 ja kurssin pitvät Meido-Kanin mustavöiset veljekset Sandy ja Anssi Nyman. Tammikuussa 1972 aloitettiin omin voimin, vetäjinä olivat Ray Johansson ja Ralf Hildén, jotka olivat harjoittaneet judoa Helsingissä ja suorittaneet syksyllä oranssin vyön. Toiminta oli heti aktiivista puheenjohtaja Ray Johanssonin johdolla. Helmikuussa 1973 ostettiin kangasta, josta oli tarkoitus teettää judogeja Haikkoon ammattikoulussa, missä puheenjohtaja oli siihen aikaan töissä. Oppilaat saivat kyllä palat leikatuiksi, mutta ompeluhommat jäivät Johanssonin perheelle.

Aivan aluksi tatamina toimivat voimistelumatot, joiden päällä oli suoja (huomaa kuvat oikealla ;-) ja pian päästiin treenaamaan jo painimolskillekin, mutta  alusta oli edelleen pehmeä ja jalkavammat hieman yleisempiä.

 

Ensimmäisinä vuosina harjoiteltiin useassakin eri paikassa, kuten Autotarvikkeen korjaamolla, kansalaisopiston aulassa ja Svenska Folkakademian tiloissa. Syyskuussa 1973 aloitettiin peruskurssi ns. Nuorisokellarissa (Porvoo-talossa). Mukana aloittivat mm. Göran Weckström ja Leif Bagge. Sieltä päästiin sitten seuraavana vuonna uuteen Porvoon urheiluhallin. Dojo oli hallin toisessa pommisuojassa, jossa Ilma ei  tahtonut riittää. Harjoittelijoita oli yli 40, joten piti harjoitella vuoroissa. Kun toinen ryhmä tuli saliin (itse asiassa niitä oli 2 huonetta), niin ”piti puukolla leikata reikiä ilmaan” jotta siellä olisi voinut hengittää. Oli siellä yksi hyväkin juttu. Siellä sai saunoa aina treenin jälkeen!! Suistohalliin muutettiin vuonna 1978.

Kesäisin järjestettiin Sondbyssä yhteensä neljä viikonloppuleiriä. Vetäjänä oli Seppo Viira Keravalta. Hän myös kävi useasti graduoimassa Porvoossa ja Porvoolaiset kävivät usein vierailulla hänen seurassaan Keravan Bodonoksessa. Porvoolaissyntyinen Bengt Höglund (1948 - 2006) kävi myös sillon tällöin vetämässä harjoituksia. Vuoden 1974 tammikuussa seura anoi TUK:n ja toukokuussa Suomen Judoliiton jäsenyyttä.

Myöhemmin tuli ajankohtaiseksi liittyä myös SVUL:iin. Koska Judoliito päätti pysyttäytyä vain SVUL:ssa ja Seppo Viiran Keravan Bodonos päätti pysyä vain TUK:n jäsenenä syntyi ongelmallinen tilanne, koska näiden liittojen välillä oli erimielisyyksiä. Porvoolaiset eivät hirveästi perustannet politiikkaan, vaan yhteistyötä Bodonoksen kanssa jatkettiin.

 

Porvoolaisjudokat kiersivät ahkerasti kilpailuja. Syksyllä 1974 järjestettiin ensimmäiset suuremmat kilpailut, piirinmestaruuskisat. Porvoolaisvetäjät kävivät vuosikymmenen puolivälissä vetämässä peruskursseja Sipoon Nikkilässä asti. Järjestäjänä oli Sipoon kansalaisopisto ja vetäjiä olivat Kari Lanki, Ray Johansson ja Leif Bagge. Yhdellä tällaisella kurssilla aloitti judouransa Helena Forsbäck.

Keijo Lipponen muutti Porvooseen 70-luvun puolenvälin tiennoilla. Ruskeavöinen Lipponen veti harjoituksia toista vuotta. Vuonna 1979 silloinen seuran puheenjohtaja Leif Bagge, joka oli vetänyt seuran harjoituksia vuodesta 1977 lähti opiskelemaan Tammisaareen. Silloin seuran toiminta oli tyrehtyä kokonaan.

Syksyllä 1979 joukko vannoutuneita judokoja kokoontui Judoliiton toiminnanjohtaja Jim Wikbergin (1951-1983) ehdottamana suunnittelemaan lähes kokonaan lakanneen toiminnan elvyttämistä. Mukana olivat Leif Bagge, Helena Forsbäck ja Göran Weckström. Sovittiin, että käynnistetään peruskurssi, jota vetäisivät Helena ja Göran. Koska heillä ei liiemmin silloin ollut kokemusta sellaisesta Leif opetti heitä viikonloppuisin ja he opettivat aloittelijoita viikolla. Näin toiminta alkoi taas virota. Kun Leif valmistui v. 1982 hän jatkoi seuran harjoituksten vetämistä aina vuoteen 1989 asti.